Történelmünk humorban: Ferenc Jóskától – Antall Jóskáig

Goethe mondotta: “A vidámság minden erény anyja”. Köztudott, hogy bárhol a világban is járjon az ember, az adott ország világát, politikai berendezkedését és minden ezzel kapcsolatos dolgot az emberi humor rögtön “ágyútűz” alá vette. Szenes Iván gyűjtését tartalmazza ez a könyv, korszakonként és témakörönként rendszerezve, mintegy 220 oldalon. Előszóval, jegyzékkel, névmutatóval egy tökéletesen egybeszerkesztett könyvet vehetünk a kezünkbe. Annál érdekesebb a tartalma!

 

A különlegességét az adja, hogy egészen 1848-tól 1994-ig tartó időszak gyűjteménye ez, és nemcsak viccek, anekdoták, hanem karikatúrák és adomák tömkelege szerepel benne.

Néhány ízelítő…

 

A Kiegyezés korából:

“Móricka a papájával sétál. Egyszer csak egy nagy ágyúlövést hallanak.
– Mi volt ez, papa? – kérdezi Móricka.
– Biztosan egy díszlövés, mert egy újabb herceg született.
– Na és, ez ilyen nagy durranással jár?”

 

A II. vh. korából:

“Hitler távirata: Duce, baj van, segíts!
Válasz: addig, amíg engem látsz, nincs baj. Ha nagy baj van, úgysem látsz!”

 

Ehhez hasonló és ennél rosszabb és még több jobb viccek sokaságát olvashatjuk, és a történelem iránt fogékony (és nem fogékony) olvasó ezen a speciális tükrön sokkal jobban meg tudja ismerni az adott korszak hátterét, mintha számtalan unalmas tanulmányon rágná át magát…

 

Egy lényeges dolgot érdemes még kiemelni: a könyv ékes bizonyítéka annak, hogy a magyarság sosem vesztette el a humorát, és talán ennek is köszönhető, hogy megannyi hullámvölgyet élt túl. És csak egyvalamit kívánhatunk ehhez még: akkor is megmaradjon a humorunk, ha nem vagyunk hullámvölgyben!

 

Szerkesztette: Szenes Iván
Kiadó: Cascade kiadó

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*