Matrica kérdések és válaszok – a legégetőbb kérdések

Az új útdíjrendelet 2015. január 1-jén lépett hatályba, kisebb változtatásoktól eltekintve pedig a rendszer azóta is változatlan. A legnagyobb újításokat a matricatípusok, illetve az útdíjköteles szakaszok terén láthatjuk – most összegezzük a válaszokat a legfontosabb kérdésekre, melyek segítenek a büntetések elkerülésében.

Hol kell fizetni? A díjköteles útszakaszok listája hosszú és kisebb változtatások történhetnek is rajta, így a legegyszerűbb megoldás, ha a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. weboldalát felkeresve vizsgáljuk meg a kérdést: amerre utazni akarunk, át kell-e haladnunk díjköteles szakaszon? Milyen matricát vásároljak? A korábbi, elsősorban időalapú matricatípusok mellé az új rendszerben már területi alapú matricákat is vásárolhatunk, más néven megyei matricákat. Ezek értelemszerűen az adott megye határain belül érvényesek, azon belül viszont minden útszakaszra. Előnyük, hogy egy teljes évig érvényesek. Emellett a régi típusú, időalapú matricák is megmaradtak, így választhatunk heti (10) napos, havi és éves változatok közül, melyek az adott időn belül minden díjköteles szakaszra érvényesek. Mindezek mellett egyvalamire kell még figyelnünk: hogy a jármű kategóriájának megfelelő matricát vásároljuk meg. A jelenlegi kategóriák a D1 motoros, D1, D2, B2 és U kategória.
Hogy melyik autópályamatricát válasszuk, azon múlik, mennyit és hová utazunk. Ha rendszeresen teszünk meg nagyobb távolságokat, az országos, ha csak helyi szinte utazunk, a megyei matrica lehet a megfelelő, míg egy egyszerű oda-vissza utazásra a 10 napos matrica is tökéletesen megfelel. A leginkább költséghatékony típust mindenkinek magának kell meghatároznia, az új rendszerben azonban több választási lehetőség áll rendelkezésre, így nagyobb eséllyel választhatunk olyan megoldást, amely valóban megéri. A matricákat megvehetjük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban, a kijelölt elárusítóhelyeken, illetve SMS-ben is. Mindezek mellett pedig a kényelmes és az előre tervezést lehetővé tévő online vásárlás lehetősége is adott, amely nagyobb eséllyel vezet a leginkább költséghatékony megoldás megleléséhez, miközben egyszerű és gyors opció is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*