A borkostolás alapjai

A különböző borokat nem egyforma hőmérsékleten tárolják. A borok testességétől és ízétől függ, hogy milyen hőfokon kell az italt tárolni. Amennyiben nincs pincénk, a bort felszolgálás előtt két órával tegyük a hűtőbe. A fogyasztás előtt fél órával már tartsuk szobahőmérsékleten. Amennyivel elfeledkeztünk róla, rakjuk egy tíz percre jéggel töltött pezsgősvödörbe. Egyesek szerint a vörösbort szobahőmérsékleten kell inni, de azért tanácsos egy kicsit behűteni, különösen nyáron.

A borkóstolásról

A borkóstolás nem egy bonyolult feladat. A bor színét, aromáját és ízét kell megvizsgálnunk. A bornak már külsőre is megnyerőnek kell lennie. A jó bor csillogó, és vonzza a tekintetet. A homályos, zavaros italok gyanakvást keltenek. A nedű illatának vizsgálatát már jó párszor láthattuk a filmeken. A boros poharat emeljük orrunkhoz, szagoljuk meg, majd tartsuk el. Ezt a műveletet ismételjük meg néhányszor. A finom bor illata kellemes benyomást tesz. Ami az ízeket illeti, figyeljünk arra, hogy a bor ne legyen túl savanyú, és túl magas alkoholtartalmú. A túl édes és a nagyon száraz boroktól az ember összehúzza a száját. Az első korty előtt vegyünk egy mély levegőt, majd hunyjuk be szemünket, és próbáljuk meghatározni, hogy milyen ízek dominálnak, milyen szőlőből készülhetett, milyen fűszereket használtak a készítéséhez.

Hogyan tároljuk a bort

A felbontás után tegyük vissza a dugót, és olyan hőmérsékletű helyet keressünk az italnak, amilyen hőfokon felbontottuk. A szakemberek szerint, a fehér bort mindenképpen rakjuk a hűtőbe, a vörösbor maradhat szobahőmérsékleten is, kivéve, ha nagyon meleg van. A felbontott bor még három napig kifogástalan állapotban van. Akkor sem lesz bajunk tőle, ha egy hét múlva isszuk meg, de lehet, hogy kap egy kis mellékízt. A felbontatlan palackokat száraz, viszonylag hűvös helyen egy évig eltarthatjuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*